FAQ
Wat is een EPC gemeenschappelijke delen?
Een energieprestatiecertificaat voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw geeft aan hoe energiezuinig een gebouw en de collectieve installaties zijn. Bovendien geeft het EPC GD aanbevelingen om het gebouw in de toekomst energiezuiniger te maken.
Het EPC kijkt niet enkel naar de gemeenschappelijke delen maar ook naar de eigenschappen van de buitenschil van het volledige gebouw.
Vanaf wanneer is een EPC gemeenschappelijke delen verplicht?
Voor appartementsgebouwen met minstens 5 appartementen is een EPC verplicht vanaf 1 januari 2023. De verplichting staat los van verkoop of verhuur.
Eigenaars riskeren een geldboete indien er geen EPC gemeenschappelijke delen beschikbaar is.
Voor appartementsgebouwen met maximum 4 eenheden is er een verplichting vanaf 1 januari 2024.
Hoe lang is het epc certificaat geldig?
Het energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig.
U kan het EPC van uw eigendom gedurende de geldigheid opvragen bij uw energiedeskundige of zelf bekijken op woningpas.vlaanderen.be . De woningpas is een digitaal paspoort dat alle informatie van je woning bundelt. Ook de energieprestatiecertificaten vind je hier terug.
Is een EPC nodig bij de verkoop van een woning?
Een EPC is verplicht bij de verkoop van een woning, appartement, studio,.. Reeds bij het te koop stellen van het pand moet er een EPC beschikbaar zijn. Enkel een EPC dat opgemaakt werd na 2019 is geldig.
Heb ik een EPC nodig bij de verhuur van een woning of appartement?
Ja, een EPC is verplicht bij verhuur. Indien er bij een controle geen EPC-attest kan voorgelegd worden is het mogelijk dat u een boete krijgt.
Heb ik een EPC nodig om de huurprijs te indexeren?
Een EPC attest is nodig als u de huurprijs van een wooneenheid wil indexeren. Voor woningen met een EPC-label C of beter mag u 100% indexeren. Met een label D kan u slechts 50% indexeren. Indexering mag niet als de verhuurde woning een energielabel E of F heeft.
Wat is de renovatieverplichting?
Alle residentiële gebouwen die vanaf 2023 gekocht worden en die een EPC-label E of F hebben moeten binnen de 5 jaar gerenoveerd worden naar label D of beter. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC. De termijn van 5 jaar start op de datum van het overlijden van de notariële akte.
Heb ik recht op een premie indien ik renoveer?
Indien u moet voldoen aan de renovatieverplichting kan u een EPC-labelpremie aanvragen. Meer informatie vindt u op de website van fluvius.
Bij aankoop van een woning met slechte energieprestatie en dat binnen 5 jaar gerenoveerd wordt kan u bij de kredietverstrekker een renovatiekrediet aangaan. De Vlaamse voorziet hiervoor een rentesubsidie. Uw bank kan u meer informatie geven en de aanvraag opstarten.
Een overzicht van alle premies kan u vinden op: Premies voor renovatie.
Dien ik de energiedeskundige documenten te bezorgen voor de opmaak van het EPC?
De energiedeskundige maakt het EPC op basis van vaststellingen tijdens het plaatsbezoek. Niet alle eigenschappen zijn zichtbaar vast te stellen (bijvoorbeeld geïsoleerde muren). Als alternatief mag de energiedeskundige gebruik maken van specifieke bewijsstukken. Het is niet verplicht om documenten aan te leveren maar de bewijsstukken zorgen meestal voor een beter EPC-label. Voor het plaatsbezoek krijgt u een lijst met alle geldige bewijsstukken (facturen, stedenbouwkundig plan, lastenboek,...)
De energiedeskundige voert geen destructieve werken uit en voert geen inspectie uit op moeilijk en gevaarlijk te bereiken plekken.
Wat is het verschil tussen E-peil en energiescore op het EPC?
Het E-peil is de score op het EPB (Energie Prestatie en Binnenklimaat). Dit is een certificaat dat moet opgesteld worden bij een nieuwbouw project. Het EPC is nodig bij verkoop of verhuur van een woning.